Pada pagi hari Khamis saya pergi ke supermarket di Ampang Point untuk membeli sedikit keperluan dapur. Di tempat menjual Ikan saya ternampak Ikan Patin yang segar. Tampa berfikir panjang saya memelih saekor dan meminta pekerja disitu membersihkannya. Saya jarang membeli ikan disini, selalu membeli Ikan dipasar Datuk Keramat. Satelah selesai dibersih saya membawa pulang dan memberi tahu NekNyang yang ketika itu sedang memasak, saya ada membeli Ikan Patin. Pada keesokan hari, hari Jumaat dia telah gulaikan Ikan Patin itu dengan Tempoyak, cara yang lazim dibuat untuk Ikan ini. Jadi tengah hari semalam saya makan Nasi dengan gulai ini saja dengan sedikit Sambal Belacan. Memang kebiasaan saya setiap kali saya makan saya hanya memilih satu lauk saja untuk dimakan dengan Nasi. Bagi saya ada satu lauk dan sambal Belacan atau Budu sudah cukup bagi saya. Tampa menoleh kiri kanan saya menjamu selera saya dengan kelazatan gulai Patin itu. Kata orang sekarang Terangkat! Selesai makan saya beritahu Asmah gulai ikan Patin Tempoyak it tersangat sedap. Sunggoh menyelerakan! Begitulah adanya.
Ceria selalu.
Comments